-

Ik aanvaard

De genezende kracht van Ho'oponopono

Ik aanvaard mijn schaduwkant en ik breng licht

Eigen gebreken omarmen, erkennen en aanvaarden. Ze zijn onze schaduwkanten, namelijk dat deel van ons dat we hebben geprobeerd te verdoezelen en te negeren.

We slagen erin tegen onszelf te liegen omdat we deze gebreken ondraaglijk vinden. Maar in plaats van deze schaduwkanten te onderdrukken, mogen we ze juist leren erkennen en onder ogen zien. Je kan beginnen met ze als een deel van jezelf te zien, een wezenlijk deel van je persoonlijkheid.

De schaamte, afschuw als je deze ' vreselijke gebreken' in jezelf ontdekt. Je zoekt vele manieren om de schaduwkant in jezelf te ontdoen of voor anderen te verbergen.

Bij de geboorte droegen we, net zoals elk mens, een sterke liefde in ons. Zelfs toen we een klein kind waren, hadden we geen enkele moeite om onszelf te aanvaarden voor de persoon die we waren. Dit deden we zonder enige schaamte, zonder angst, zonder enig oordeel over onszelf.

Maar beetje per beetje hebben we steeds meer deuren van al deze schaduwplekken gesloten. We wilden namelijk in eerste instantie door familie en later door de rest van onze omgeving erkend en aanvaard worden, uit angst om ons verstoten te voelen. Al die schaduwplekken voldeden natuurlijk niet aan de gevestigde normen en waarden. Zodoende zijn we op een punt gekomen dat we door deze delen van onszelf te verloochenen, we onszelf naar beneden halen, onszelf niet langer kunnen verdragen, niet meer van onszelf houden. We zijn vergeten wie we echt waren.

Deze boodschap nodigt je uit om in te zien dat jouw schaduwplekken de sleutel tot verandering vormen met als doel je persoonlijke groei. Ze bevatten immers de essentie van jouw diepste wezen.

Als het niet lukt om je schaduwplekken te zien, hoef je alleen maar te kijken naar wat je bij anderen niet leuk vindt. Wat beoordeel je in de ander? Dat is jouw spiegel! Wat je in de ander afkeurt, is ook een afkeuring in jezelf

Achter iedere schaduw ligt een schat verborgen en jouw opdracht is om dit lichtpunt in jezelf te ontdekken. Zodra je met de schaduwkant in jezelf in contact komt, kan je ze toelaten en herstellen.

 

Bron Marieli Hurtado-Graciet & Jean Graciet 

# Terug naar overzicht.