-

Angst

Dieper inzicht over angst.

We zijn op de wereld gekomen vrij van angst en onzekerheid, als een authentiek en volmaakt mens.

Een baby blaakt van zelfvertrouwen, weet perfect wanneer er nood is aan voeding, troost, warmte en geborgenheid. Hij/zij zal er alles aan doen om de omgeving te laten weten dat deze behoefte er is. Maar een baby is ook heel kwetsbaar en volledig afhankelijk van zijn/haar omgeving.

In dit vroege stadium kan er door een onoplettendheid van de omgeving, een behoefte bij de baby onvervuld zijn. De onvervulde behoefte zal door de baby ervaren worden als onveilig. Dit prikkelt de overlevingsdrang en hier kan er angst uit voortvloeien. Een onbewust proces, die in het lichaam word opgeslagen.

Tijdens het opgroeien zal dit onbewust  proces zich verder ontwikkelen; alles is afhankelijk van de omgeving waarin het kind/ tiener opgroeit. Hoe het kind/ tiener met de situaties omgaat en hoe het de wereld om zich heen ervaart.   

Alles is vanuit het eigen wereldbeeld geschapen, helemaal uniek en aan deze menselijke ziel verbonden.

Als volwassene kunnen er mensen of situatie op je pad komen die het onbewust programma IN JEZELF raakt of triggert. Het programma komt opnieuw tot leven door de trigger (die je als onaangenaam ervaart).  Je kan in deze situatie ’ automatisch’ reageren of handelen, net zoals je het als kind gewoon was. Dit noemen we het overlevingspatroon, want het heeft je ooit  beschermd tegen een pijnlijke gebeurtenis. Handelen vanuit het overlevingspatroon voelt vertrouwd en veilig!

Handig om bij jezelf eens stil te staan bij deze vragen:

  • Hoe reageer je op een onaangename ervaring?
  • Welke handeling voer je zonder nadenken uit als je door een situatie of persoon geraakt wordt?

Wanneer het onbewust programma als kind/ tiener heel vaak is ingezet, dan kan het je leven als volwassene belemmeren.

De belemmering kan in allerlei vormen verschijnen, zoals lichamelijke sensaties, emotionele uitbarsting(en),  jezelf niet zijn en een masker opzetten, negatief denken, vermijden van externe prikkels, depressie, niet meer weten wie je bent, leven in angst, enzovoort..

Er is zeker iets aan de bovenstaande situaties te doen, ook al zie je momenteel niet hoe.Het kan zeker! Waar een wil is, is een weg. Dat kan zeker de weg zijn naar verandering, interne vrede en geluk!

Het hangt allemaal af van datgene waarvoor je kiest, vrede of angst? Als kind had je die keuze niet, als volwassene wel!

 

 

De angst en het programma dat regelmatig bij mij naar boven komt is om mezelf te tonen, mezelf kwetsbaar open te stellen en mijn waarheid te delen met anderen.  Ik koos er heel vaak voor om mezelf op de achtergrond te plaatsen, te zwijgen en anderen te laten spreken.  Zwijgen uit angst om iets raars te zeggen of om fouten te maken.

Het is en blijft een oefening om dit oud en veilig programma en patroon te doorbreken. Elke keer opnieuw de keuze maken en de verantwoordelijkheid nemen over mijn leven. Kies ik voor het oude en vertrouwde (angst) of kies ik voor het nieuwe en zet ik stappen in de richting van het onbekende?

Vanuit mijn beleving kan ik zeggen dat, hoe meer je de stappen zet richting het nieuwe en onbekende, hoe gemakkelijker het gaat. Het voelt goed en veiliger om elke keer te kiezen vanuit mijn hart en me te laten leiden door vertrouwen. Vertrouwen dat het leven je de uitdaging brengt die nodig is om authentiek te zijn. 

 

‘’Welke weg je ook kiest, het is aan jou. Jij staat aan het stuur van jouw leven.’’

  

 

 

 

# Terug naar overzicht.